Hoeveel watt kan er door 1.5 mm stroomkabel?

De capaciteit van een stroomkabel hangt af van verschillende factoren, waaronder het type kabel, de isolatie, de gebruikte materialen en de omgevingstemperatuur. De doorsnede van de kabel, uitgedrukt in vierkante millimeters (mm²), is echter een belangrijke factor die de stroomcapaciteit beïnvloedt.

Voor kabels wordt vaak de stroomcapaciteit aangegeven in termen van de maximale stroom die veilig door de kabel kan stromen zonder oververhitting. Deze capaciteit wordt beïnvloed door de warmteafvoer, de weerstand van de kabel en de omgevingstemperatuur.

Er zijn tabellen en rekenmethoden beschikbaar om de stroomcapaciteit van kabels te bepalen op basis van de doorsnede. Over het algemeen geldt dat een grotere doorsnede een hogere stroomcapaciteit heeft.

Als je bijvoorbeeld een 1,5 mm² stroomkabel hebt, kun je de specifieke stroomcapaciteit ervan controleren in kabelspecificaties of normen. Voor een algemene indicatie kun je kijken naar de tabellen voor stroomcapaciteit in kabelnormen zoals de NEN 1010 in Nederland.

Houd er rekening mee dat het belangrijk is om de lokale elektrische normen en voorschriften te volgen en, indien nodig, een professionele elektricien te raadplegen voor specifieke toepassingen.