Hoeveel laadpunten heb ik nodig voor mijn bedrijf?

Het aantal benodigde laadpunten voor jouw bedrijf hangt af van verschillende factoren, waaronder het aantal elektrische voertuigen (EV’s) dat je wilt opladen, het laadgedrag van jouw medewerkers of klanten, en de beschikbare elektrische capaciteit op jouw locatie. Hier zijn enkele richtlijnen om je te helpen bij het bepalen van het aantal benodigde laadpunten:

  1. Aantal elektrische voertuigen (EV’s): Begin met het identificeren van het aantal elektrische voertuigen dat regelmatig op jouw locatie wordt gebruikt. Dit omvat zowel de voertuigen van jouw medewerkers als die van klanten of bezoekers.
  2. Laadgedrag: Analyseer het laadgedrag van de EV-gebruikers op jouw locatie. Hoe vaak laden ze op? Laden ze voornamelijk gedurende de werkdag of ook ‘s nachts? Hoe lang duurt een gemiddelde laadsessie? Dit kan je helpen bepalen hoeveel laadpunten je nodig hebt om aan de vraag te voldoen.
  3. Geplande groei: Houd rekening met toekomstige groei van het aantal EV’s op jouw locatie. Als jouw bedrijf van plan is om het aantal elektrische voertuigen uit te breiden, is het verstandig om extra laadpunten te installeren om aan de toekomstige vraag te voldoen.
  4. Beschikbare elektrische capaciteit: Controleer de elektrische capaciteit van jouw locatie en de beschikbare aansluiting. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de elektrische infrastructuur voldoende vermogen kan leveren om alle laadpunten gelijktijdig te ondersteunen. Een elektricien of energieadviseur kan je helpen om de vereiste elektrische capaciteit te bepalen.
  5. Laadvermogen van de laadpunten: Overweeg het laadvermogen van de laadpunten die je wilt installeren. Snelladers hebben bijvoorbeeld een hoger vermogen en kunnen een voertuig sneller opladen, maar vereisen ook een grotere elektrische capaciteit. Normale laders hebben een lager vermogen en zijn geschikt voor langere parkeerperiodes, zoals tijdens werktijden.

Het is raadzaam om samen te werken met een professionele installateur of een gespecialiseerd bedrijf dat advies kan geven over de juiste dimensionering van jouw laadinfrastructuur. Zij kunnen rekening houden met jouw specifieke situatie, laadbehoeften en technische vereisten om het juiste aantal laadpunten voor jouw bedrijf te bepalen.