Hoeveel groepen nodig voor laadpaal?

Het aantal groepen dat nodig is voor een laadpaal hangt af van de elektrische belasting van de laadpaal en de beschikbare elektrische capaciteit in jouw woning of gebouw. Over het algemeen wordt een aparte groep aanbevolen voor het opladen van een elektrisch voertuig om ervoor te zorgen dat de laadpaal voldoende stroom kan leveren zonder overbelasting van het elektrische systeem.

Hier zijn enkele richtlijnen met betrekking tot het aantal groepen dat vaak wordt gebruikt voor laadpalen:

  1. Enkele fase (230V): Als jouw laadpaal werkt op een enkele fase, is meestal één aparte groep voldoende. Dit betekent dat de laadpaal wordt aangesloten op een aparte stroomgroep in de meterkast die gewijd is aan het opladen van het elektrische voertuig.
  2. Driefasen (400V): Als jouw laadpaal werkt op driefasenstroom, wordt vaak aanbevolen om drie aparte groepen te gebruiken, één voor elke fase. Dit zorgt voor een betere spreiding van de belasting en een efficiëntere stroomtoevoer naar de laadpaal.

Het is belangrijk om de elektrische capaciteit van jouw woning of gebouw te laten controleren door een erkende elektricien om te bepalen of jouw huidige elektrische installatie voldoende capaciteit heeft voor het toevoegen van een laadpaal. Soms kan het nodig zijn om de elektrische installatie aan te passen, zoals het toevoegen van extra groepen of het upgraden van de stroomaansluiting, om ervoor te zorgen dat de laadpaal veilig en efficiënt kan functioneren.

Het wordt sterk aanbevolen om een professionele elektricien te raadplegen die bekend is met laadpaalinstallaties om de specifieke vereisten voor jouw situatie te beoordelen en te zorgen voor een correcte en veilige installatie van de laadpaal.