Hoeveel ampère en volt is dodelijk?

Het is moeilijk om een specifieke drempel voor spanning en stroom aan te geven die universeel als dodelijk wordt beschouwd, omdat de gevolgen van elektrische schokken afhangen van verschillende factoren, waaronder individuele gezondheidsomstandigheden, de duur van blootstelling en het pad dat de stroom door het lichaam volgt.

Over het algemeen wordt aangenomen dat stromen van enkele milliampères (mA) al merkbaar kunnen zijn, en stromen van enkele honderden milliampères kunnen leiden tot spiercontracties, moeite met ademhalen en zelfs hartfibrillatie. Spanningen van enkele honderden volts kunnen ook gevaarlijk zijn, vooral als ze resulteren in stromen die door het lichaam gaan.

Dodelijke elektrische schokken treden vaak op bij stroomsterktes boven de 100 milliampères, vooral als de stroom het hart beïnvloedt. Echter, spanningen van enkele honderden volts kunnen al dodelijk zijn als ze leiden tot dergelijke stroomsterktes.

Het is belangrijk om te benadrukken dat elektriciteit een serieuze zaak is en dat voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen om het risico op elektrische schokken te minimaliseren. Bij twijfel over elektrische veiligheid moet professionele hulp worden ingeschakeld, en niet-gekwalificeerde personen moeten elektrische werkzaamheden vermijden. Veiligheid is van het grootste belang bij het omgaan met elektriciteit.