Hoe zit het met de onderhoudskosten van een elektrische auto?

Over het algemeen hebben elektrische auto’s lagere onderhoudskosten dan voertuigen met een verbrandingsmotor. Dit komt door verschillende factoren:

  1. Minder bewegende onderdelen: Elektrische auto’s hebben minder bewegende onderdelen in vergelijking met voertuigen met een verbrandingsmotor. Ze hebben bijvoorbeeld geen bougies, distributieriemen, oliefilters of uitlaatonderdelen die regelmatig onderhoud of vervanging nodig hebben. Dit resulteert in minder potentiële slijtagepunten en lagere onderhoudskosten.
  2. Remmen: Elektrische auto’s maken gebruik van regeneratief remmen, waarbij de energie wordt teruggewonnen en gebruikt om de batterij op te laden wanneer u het gas loslaat of afremt. Dit vermindert de slijtage van de remmen, waardoor de levensduur van de remblokken kan toenemen en de kosten voor het vervangen van remonderdelen kunnen worden verminderd.
  3. Vloeistoffen: Elektrische auto’s hebben geen olie of koelvloeistof zoals een verbrandingsmotor. Dit betekent dat er geen regelmatige verversing of vervanging van deze vloeistoffen nodig is, wat resulteert in lagere onderhoudskosten.
  4. Eenvoudigere aandrijflijn: De aandrijflijn van een elektrische auto is over het algemeen eenvoudiger dan die van een auto met een verbrandingsmotor. Dit betekent minder bewegende delen die kunnen slijten of storingen kunnen veroorzaken, waardoor de onderhoudskosten kunnen worden verminderd.

Het is echter belangrijk op te merken dat er nog steeds enkele onderhoudstaken zijn die regelmatig moeten worden uitgevoerd, ongeacht het type auto. Voorbeelden hiervan zijn bandenonderhoud, ruitenwissers vervangen, airconditioningcontroles en algemene inspecties. Bovendien kunnen de kosten van specifieke onderdelen, zoals de batterij, hoger zijn in geval van vervanging buiten de garantieperiode.

Hoewel elektrische auto’s over het algemeen lagere onderhoudskosten hebben, kunnen de exacte kosten variëren afhankelijk van het specifieke model, de rijstijl en de onderhoudspraktijken. Het is raadzaam om de onderhoudsrichtlijnen van de fabrikant op te volgen en regelmatig preventief onderhoud uit te voeren om de betrouwbaarheid en de levensduur van uw elektrische auto te waarborgen.