Hoe werkt opladen met laadpas?

Het opladen met een laadpas is een veelvoorkomende methode om toegang te krijgen tot laadpunten voor elektrische voertuigen. Hier is een overzicht van hoe het opladen met een laadpas doorgaans werkt:

  1. Aanvraag en verkrijgen van een laadpas: Om te beginnen moet je een laadpas aanvragen bij een laadpasplatform of een laadpaalbeheerder. Dit kan online gebeuren door het invullen van een aanvraagformulier en het verstrekken van de benodigde informatie. Nadat jouw aanvraag is goedgekeurd, ontvang je meestal een fysieke laadpas die je kunt gebruiken om toegang te krijgen tot laadpunten.
  2. Identificatie bij het laadpunt: Wanneer je bij een laadpunt aankomt, zoek je naar het laadpuntnummer en de aansluiting die geschikt is voor jouw voertuig. Veel laadpunten hebben een display of een laadpaalpaslezer waar je jouw laadpas kunt gebruiken.
  3. Laadpas authenticatie: Plaats jouw laadpas tegen de kaartlezer of houd deze voor het daarvoor bestemde gebied. Het laadpunt identificeert jouw laadpas en begint het authenticatieproces.
  4. Autorisatie en start van het laden: Het laadpunt controleert de geldigheid en autorisatie van jouw laadpas. Dit gebeurt meestal via een draadloze communicatie met het laadpasplatform of de laadpaalbeheerder. Als jouw laadpas geldig is en voldoende saldo heeft, wordt het laden gestart.
  5. Laden van het voertuig: Zodra het laden is gestart, begint de energieoverdracht van het laadpunt naar jouw voertuig. Het laadpunt kan informatie weergeven, zoals het laadvermogen, de laadduur en het actuele energieverbruik. Je kunt het laden op elk gewenst moment onderbreken of stoppen door jouw laadpas opnieuw bij de kaartlezer te houden.
  6. Einde van het laden en facturering: Wanneer je het laden wilt beëindigen, plaats je jouw laadpas opnieuw tegen de kaartlezer of volg je de instructies op het laadpunt om het laden te stoppen. Het laadpunt beëindigt de energieoverdracht en genereert een rapport van het laadsessie, dat wordt gebruikt voor facturering en verbruiksregistratie.

Het exacte proces kan variëren afhankelijk van het laadpasplatform, de laadpaalbeheerder en het laadpunt zelf. Het is raadzaam om de instructies op het laadpunt te volgen of contact op te nemen