Om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, kun je een aantal stappen volgen:

 1. Energiebehoefte bepalen:
  • Evalueer je huidige energiebehoefte. Kijk naar je energierekening om inzicht te krijgen in het gemiddelde elektriciteitsverbruik in kilowattuur (kWh) per maand of per jaar.
 2. Zonnepotentieel berekenen:
  • Onderzoek het zonnepotentieel van je locatie. Factoren zoals de oriëntatie van het dak, de hellingshoek, de schaduwwerking en het lokale klimaat beïnvloeden de opbrengst van zonnepanelen. Er zijn online tools beschikbaar die je een schatting kunnen geven van het jaarlijkse zonnevermogen op jouw locatie.
 3. Efficiëntie van zonnepanelen:
  • Bekijk de efficiëntie van de zonnepanelen die je overweegt. Nieuwere panelen hebben over het algemeen een hogere efficiëntie, wat betekent dat ze meer elektriciteit per vierkante meter kunnen genereren.
 4. Bereken de benodigde capaciteit:
  • Met de bovenstaande informatie kun je de benodigde capaciteit van het zonnesysteem berekenen. De formule is: Benodigde capaciteit (in kilowattuur) = Jaarlijks energieverbruik / Jaarlijkse opbrengst per zonnepaneel.
 5. Beschikbare dakruimte:
  • Controleer de beschikbare dakruimte voor zonnepanelen. Niet elk dak heeft dezelfde oppervlakte en niet elk deel van het dak is geschikt voor zonnepanelen vanwege schaduw of oriëntatie.
 6. Professioneel advies:
  • Overweeg professioneel advies van een erkende installateur of energieprestatieadviseur. Zij kunnen een gedetailleerde analyse uitvoeren op basis van specifieke kenmerken van jouw woning en lokale omstandigheden.

Het is belangrijk om realistisch te zijn over de hoeveelheid elektriciteit die je verwacht op te wekken en hoeveel ruimte je hebt op je dak. Daarnaast kan het overwegen van energiebesparende maatregelen en het verminderen van je energieverbruik je helpen om een meer gebalanceerd zonnesysteem te ontwerpen.