Hoe tellen zonnepanelen mee in energielabel?

Zonnepanelen hebben invloed op het energielabel van een woning omdat ze bijdragen aan de opwekking van hernieuwbare energie en het verminderen van het totale energieverbruik. Het effect van zonnepanelen op het energielabel wordt meegenomen in de beoordeling van de energieprestatie van de woning door een erkend energieprestatieadviseur. Hier zijn enkele belangrijke punten:

 1. Energieopwekking:
  • Zonnepanelen wekken elektriciteit op uit zonne-energie. Het opwekken van je eigen elektriciteit vermindert de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet en draagt bij aan een duurzamere energievoorziening.
 2. Vermindering van energieverbruik:
  • Doordat zonnepanelen elektriciteit genereren, kan de woning de opgewekte energie direct gebruiken. Hierdoor kan het totale energieverbruik van de woning dalen, wat een positief effect heeft op de energieprestatie.
 3. CO2-uitstootreductie:
  • Het gebruik van zonne-energie draagt bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot, aangezien zonne-energie als hernieuwbare bron veel schoner is dan traditionele fossiele brandstoffen.
 4. Invloed op het energielabel:
  • Bij het beoordelen van het energielabel wordt rekening gehouden met de totale energieprestatie van de woning, inclusief de bijdrage van zonnepanelen. Het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en de vermindering van het energieverbruik kunnen leiden tot een betere waardering op het energielabel.
 5. Erkend energieprestatieadviseur:
  • Een erkend energieprestatieadviseur voert een inspectie uit van de woning en neemt de specifieke kenmerken van de zonnepanelen mee in de beoordeling. Zij geven een gedetailleerd inzicht in hoe de zonnepanelen de energieprestatie van de woning beïnvloeden.

Het exacte effect van zonnepanelen op het energielabel kan variëren afhankelijk van factoren zoals het aantal geïnstalleerde panelen, hun efficiëntie, de oriëntatie van het dak en het lokale klimaat. Voor een nauwkeurige beoordeling is het raadzaam een erkend energieprestatieadviseur te raadplegen.