Hoe moet je een inductiekookplaat aansluiten?

inductiekookplaat installeren

Elektrisch koken wordt steeds populairder en nu we weten dat de gaskraan dichtgaat neemt de vraag naar inductie kookplaten toe. Een inductiekookplaat installeren komst steeds vaker voor. Elektrisch koken met een inductiekookplaat heeft daarbij meerdere voordelen ten opzichte van koken op gas.

  • Een korte kooktijd
  • Afstelling temperatuur kan beter ingesteld worden
  • Inductie kookplaat is energiezuinig
  • Eenvoudig schoon te houden

Laat je inductiekookplaat aansluiten door een erkend elektromonteur.

Hoe werkt een inductiekookplaat?

Binnenin de inductiekookplaat zitten elektrische spoelen die magnetische straling creëren. Deze straling wil zich door de pan doordringen en door de weerstand van het metaal ontstaat warmte. In dit proces wordt de pan heet maar blijft de inductiekookplaat relatief gezien koel. Het is af te raden om tijdens of vlak na het koken de kookplaat aan te raken om verbranding te voorkomen.

Hoe je een inductiekookplaat moet aansluiten?

perilex stopcontactHet aansluiten van een inductiekookplaat hoeft niet moeilijk te zijn als de keuken is uitgerust met een Perilex aansluiting. Een Perilex aansluiting is een stopcontact met vier contactpunten. Hierop kun je keukenapparatuur met een hoger stroomverbruik op aansluiten. De Perilex aansluiting is met een kookgroep (of fornuisgroep) aan de groepenkast aangesloten. Een kookgroep zijn twee installatiegroepen met aardlekschakelaar in één. Dit is nodig om het hogere energievermogen te kunnen leveren en om de groep bij kortsluiting te beveiligen op kortsluiting en lekstroom te voorkomen.

Heeft de keuken een Perilex stopcontact?

Installeer de kookplaat volgens de instructies en plug de stekker van de kookplaat in de perilex aansluiting

Heeft de keuken géén Perilex aansluiting?

Laat dan een erkend elektricien een Perilex aansluiting aanleggen. Dit wordt door de fabrikant van de kookplaat en uw inboedelverzekering geëist.

  • De groepenkast moet worden uitgebreid met een fornuisgroep,
  • Een kabel die voldoet aan de NEN norm moet naar de keuken worden getrokken.
  • Perilex stopcontact moet worden geplaatst

De kosten voor een dergelijke klus hangen geheel af van uw woonsituatie. In het slechtste geval is uw stoppenkast zo oud dat er er niet eens een fornuisgroep geplaatst kan worden en moet de complete groepenkast worden vervangen. In het beste geval heeft u in uw keuken een vrije ader lopen waardoor eenvoudig en zonder al te veel sloop en herstelwerk een perilex stopcontact kan worden geplaatst. Al met al blijft het maatwerk en adviseren we om een prijsopgave op te vragen bij een erkend elektricien.

Offerte kookplaat installeren aanvragen