Hoe lang gaat de batterij van een elektrische auto mee?

De levensduur van de batterij van een elektrische auto kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type batterij, de kwaliteit van de batterij, het gebruik en de omgevingsomstandigheden. Over het algemeen kunnen batterijen van elektrische auto’s meerdere jaren meegaan voordat ze merkbare capaciteitsvermindering vertonen.

Fabrikanten geven meestal garanties op de batterijcapaciteit gedurende een bepaalde periode, bijvoorbeeld 8 jaar of 160.000 kilometer. Deze garanties zorgen ervoor dat de batterij gedurende die periode een bepaald minimum aan capaciteit behoudt. Na verloop van tijd kan de batterijcapaciteit echter geleidelijk afnemen, wat resulteert in een verminderde actieradius.

Verschillende factoren kunnen van invloed zijn op de levensduur en prestaties van de batterij:

  1. Temperatuur: Hoge temperaturen kunnen de levensduur van de batterij negatief beïnvloeden. Langdurige blootstelling aan extreme hitte kan de degradatie versnellen. Daarom is het belangrijk om de auto te parkeren in de schaduw of in een geventileerde ruimte indien mogelijk.
  2. Laadgedrag: Overmatig snel laden of het vaak opladen tot 100% kan de batterijbelasting verhogen en degradatie versnellen. Het wordt aanbevolen om de auto regelmatig op te laden tussen 20% en 80% om de batterij te sparen.
  3. Rijgedrag: Rijstijl en rijomstandigheden kunnen ook van invloed zijn op de batterijprestaties. Aggressief accelereren, hard remmen en constant rijden op hoge snelheden kunnen meer energie verbruiken en de batterij sneller laten leeglopen.
  4. Onderhoud: Regelmatig onderhoud van de elektrische auto kan bijdragen aan een langere levensduur van de batterij. Dit omvat het volgen van de aanbevolen onderhoudsschema’s van de fabrikant en het zorgen voor een goede koeling en ventilatie van de batterij.

Het is ook vermeldenswaardig dat batterijtechnologie voortdurend evolueert en verbetert. Nieuwere generaties batterijen hebben vaak een langere levensduur en verbeterde prestaties in vergelijking met oudere modellen.

Hoewel de capaciteit van de batterij na verloop van tijd kan afnemen, betekent dit niet dat de batterij onbruikbaar wordt. Zelfs na jarenlang gebruik behouden de meeste batterijen voldoende capaciteit om een acceptabele actieradius te bieden.