Hoe lang duurt opladen elektrische auto stopcontact?

Het opladen van een elektrische auto via een standaard stopcontact (ook wel een huishoudelijk stopcontact genoemd) duurt over het algemeen langer dan het opladen via een speciaal laadstation. De exacte laadtijd kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het vermogen van het stopcontact, de laadcapaciteit van de auto en de huidige laadstatus van de batterij. Over het algemeen geldt dat opladen via een standaard stopcontact langzamer is dan via een laadstation.

Om een ruwe schatting te geven, kun je uitgaan van een gemiddelde laadsnelheid van ongeveer 10-20 kilometer rijbereik per uur laden, afhankelijk van het type auto. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld een elektrische auto hebt met een rijbereik van 300 kilometer en je deze volledig wilt opladen vanaf een lege batterij, het ongeveer 15-30 uur kan duren om dit te bereiken via een standaard stopcontact.

Het is belangrijk op te merken dat langdurig opladen via een stopcontact mogelijk niet ideaal is voor dagelijks gebruik, omdat het aanzienlijke tijd kan kosten om de batterij volledig op te laden. Daarom kiezen veel eigenaren van elektrische auto’s ervoor om een speciaal laadstation te installeren voor sneller en efficiënter opladen.

Als je regelmatig je elektrische auto wilt opladen, is het raadzaam om een laadstation te overwegen dat is afgestemd op je behoeften. Deze laadstations bieden meestal een hoger vermogen en laadsnelheid, waardoor je de batterij van je auto sneller kunt opladen.