Hoe lang duurt het om een elektrische auto op te laden bij een laadpaal?

De laadtijd van een elektrische auto bij een laadpaal varieert afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de capaciteit van de batterij, het type laadpaal en de laadsnelheid die wordt gebruikt. Hier zijn enkele schattingen van de laadtijden voor verschillende laadsnelheden:

  1. Normaal laden: Bij normaal laden, met een laadsnelheid van ongeveer 2 tot 7 kilowatt (kW), kan het enkele uren tot tientallen uren duren om een elektrische auto volledig op te laden, afhankelijk van de batterijcapaciteit. Bijvoorbeeld, als een elektrische auto een batterijcapaciteit heeft van 40 kilowattuur (kWh) en de laadsnelheid 3 kW is, zou het ongeveer 13 uur duren om volledig op te laden.
  2. Versneld laden: Bij versneld laden, met een laadsnelheid van ongeveer 7 tot 22 kW, kan de oplaadtijd worden verkort tot enkele uren tot enkele tientallen minuten, afhankelijk van de batterijcapaciteit en de laadsnelheid. Als we hetzelfde voorbeeld nemen van een elektrische auto met een batterijcapaciteit van 40 kWh en een laadsnelheid van 11 kW, zou het ongeveer 3-4 uur duren om volledig op te laden.
  3. Snelladen: Bij snelladen, met een laadsnelheid van ongeveer 50 tot 350 kW, kan een elektrische auto binnen enkele minuten tot ongeveer een half uur aanzienlijke lading krijgen. De exacte laadtijd varieert afhankelijk van de batterijcapaciteit en het laadvermogen van het voertuig. Snellaadstations kunnen bijvoorbeeld een elektrische auto tot 80% opladen in 30 minuten.

Het is belangrijk op te merken dat de oplaadtijd kan variëren en afhangt van de specifieke omstandigheden. Daarnaast kunnen de nieuwste snellaadtechnologieën en verbeteringen in laadinfrastructuur de laadtijden verder verkorten. Het is altijd het beste om de specificaties van het voertuig en de laadpaal te raadplegen voor nauwkeurige informatie over laadtijden.