Hoe kan ik zelf mijn energielabel berekenen?

Het officiële energielabel voor woningen wordt vastgesteld door een erkend energieprestatieadviseur op basis van een uitgebreide inspectie van de woning. Echter, je kunt een ruwe schatting maken van het energielabel van je woning met behulp van online tools en rekenmethodes. Houd er rekening mee dat deze zelfberekeningen niet zo nauwkeurig zijn als een professionele beoordeling, maar ze kunnen je wel een indicatie geven. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

 1. Zoek informatie over je woning:
  • Verzamel informatie over de woning, zoals het bouwjaar, type woning (appartement, vrijstaand, rijtjeshuis), isolatievoorzieningen, en type verwarmingssysteem.
 2. Gebruik online rekentools:
  • Er zijn online rekentools beschikbaar waarmee je een schatting van het energielabel kunt maken op basis van de door jou verstrekte gegevens. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) biedt bijvoorbeeld een online rekentool aan.
 3. Energielabelklassen begrijpen:
  • Het energielabel loopt van A++ (zeer zuinig) tot en met G (weinig zuinig). Een lagere klasse geeft aan dat de woning minder energiezuinig is.
 4. Vergelijk met vergelijkbare woningen:
  • Kijk naar vergelijkbare woningen in jouw buurt en hun energielabels om een idee te krijgen van hoe jouw woning presteert in vergelijking met anderen.
 5. Verbeteringen overwegen:
  • Als je een lager energielabel hebt dan gewenst, overweeg dan welke energiebesparende maatregelen je kunt nemen, zoals het verbeteren van de isolatie, het installeren van energiezuinige verwarmingssystemen, enz.
 6. Raadpleeg een professional:
  • Voor een nauwkeurige beoordeling en officieel energielabel kun je het beste een erkend energieprestatieadviseur raadplegen. Zij voeren een gedetailleerd onderzoek uit en verstrekken een officieel energielabel.

Houd er rekening mee dat een zelfberekening slechts een schatting is en dat een officieel energielabel vereist is bij verkoop of verhuur van de woning. Het is raadzaam om professioneel advies in te winnen voor een nauwkeurige beoordeling.