Hoe kan ik de elektromagnetische straling van een groepenkast verminderen?

Groepenkasten produceren over het algemeen geen significante elektromagnetische straling die een directe impact heeft op de gezondheid. Echter, als je je zorgen maakt over elektromagnetische straling in je woning, zijn er algemene maatregelen die je kunt nemen om de blootstelling aan elektromagnetische velden (EMV) te verminderen. Hier zijn enkele suggesties:

  1. Afstand: Plaats jezelf op een veilige afstand van de groepenkast wanneer deze in werking is. EMV-intensiteit neemt af naarmate je verder van de bron verwijderd bent. Probeer indien mogelijk je woon- of werkruimtes op enige afstand van de groepenkast te situeren.
  2. Aarding: Zorg ervoor dat de groepenkast en elektrische bedrading in je huis goed geaard zijn. Een goede aarding helpt bij het verminderen van elektrische velden.
  3. Afscherming: In sommige gevallen kun je overwegen om elektrische bedrading of apparatuur met hoge elektromagnetische straling af te schermen. Speciale afschermende materialen, zoals elektromagnetisch afschermende verf of folie, kunnen helpen om elektromagnetische velden te verminderen. Het is echter belangrijk om professioneel advies in te winnen voordat je dergelijke materialen gebruikt.
  4. Beperk gebruik van elektrische apparaten: Elektrische apparaten kunnen ook elektromagnetische velden produceren. Beperk indien mogelijk het gebruik van elektrische apparaten in de directe nabijheid van leefruimtes, vooral tijdens rusttijden.
  5. Draadloze apparaten: Beperk het gebruik van draadloze apparaten, zoals mobiele telefoons, laptops en draadloze routers, omdat deze ook elektromagnetische straling genereren. Schakel draadloze apparaten uit wanneer ze niet in gebruik zijn en gebruik bedrade verbindingen wanneer mogelijk.

Het is belangrijk op te merken dat de blootstelling aan elektromagnetische velden in huis over het algemeen veel lager is dan de blootstelling aan externe bronnen, zoals mobiele telefoons of zendmasten. De normen en richtlijnen met betrekking tot elektromagnetische velden verschillen per land. Als je je ernstige zorgen maakt over elektromagnetische straling, kun je altijd een professioneel meetonderzoek laten uitvoeren om de EMV-niveaus in je huis te beoordelen.