Om te bepalen of een groepenkast voldoende capaciteit heeft voor het bijplaatsen van een groep, zijn er enkele factoren waarmee je rekening moet houden:

  1. Belasting van de bestaande groepen: Controleer de belasting van de bestaande groepen in de groepenkast. Dit omvat de totale stroomafname van de apparaten en circuits die momenteel op elke groep zijn aangesloten. Als de bestaande groepen al dicht bij hun maximale capaciteit zijn, is het mogelijk nodig om de belasting beter te verdelen of de groepenkast te upgraden voordat je een nieuwe groep kunt bijplaatsen.
  2. Beschikbare ruimte in de groepenkast: Bekijk de fysieke ruimte in de groepenkast. Je moet voldoende ruimte hebben om de extra componenten, zoals een schakelautomaat of installatieautomaat, voor de nieuwe groep te kunnen installeren. Zorg ervoor dat er voldoende vrije DIN-railruimte en vrije plekken voor modules beschikbaar zijn.
  3. Vermogensberekening: Maak een vermogensberekening om de verwachte belasting van de nieuwe groep te bepalen. Dit omvat het inschatten van het totale vermogen van de apparaten of circuits die op de nieuwe groep zullen worden aangesloten. Houd rekening met zaken zoals de stroomsterkte en het vermogen van de apparaten en de verwachte gelijktijdigheid van gebruik. Deze informatie helpt je om te bepalen of de groepenkast voldoende capaciteit heeft om de extra belasting aan te kunnen.
  4. Overleg met een elektricien: Het is altijd raadzaam om advies in te winnen bij een professionele elektricien. Een elektricien kan de situatie beoordelen, de belasting berekenen, de groepenkast inspecteren en je adviseren over de benodigde aanpassingen. Ze hebben de kennis en ervaring om de elektrische infrastructuur op de juiste manier te evalueren en te plannen.

Het is belangrijk om de groepenkast niet over te belasten en ervoor te zorgen dat de belasting evenwichtig verdeeld is over de groepen. Als je twijfelt over de capaciteit van de groepenkast, raadpleeg dan altijd een gekwalificeerde elektricien om de situatie te beoordelen en eventuele aanpassingen uit te voeren.