Hoe bepaal ik de juiste grootte van de groep die ik moet bijplaatsen?

Om de juiste grootte van de groep te bepalen die je moet bijplaatsen, moet je rekening houden met verschillende factoren, waaronder het totale elektrische vermogen dat de nieuwe groep zal bedienen, de belastingseisen van de apparatuur op die groep, en de beschikbare capaciteit van de groepenkast.

Hier zijn de stappen die je kunt volgen om de juiste grootte van de groep te bepalen:

  1. Bereken de totale elektrische belasting: Maak een lijst van alle apparaten en circuits die op de nieuwe groep zullen worden aangesloten. Noteer het vermogen (in watt) of de stroomsterkte (in ampère) van elk apparaat. Tel vervolgens de totale belasting op om het totale vermogen of de totale stroomsterkte te verkrijgen die de groep moet kunnen leveren.
  2. Controleer de beschikbare capaciteit: Controleer de specificaties van de groepenkast om de beschikbare capaciteit te achterhalen. Dit omvat de maximale stroomsterkte die de groepenkast kan leveren en eventuele beperkingen van de elektriciteitsaansluiting.
  3. Houd rekening met veiligheidsmarges: Het is belangrijk om veiligheidsmarges in acht te nemen om overbelasting te voorkomen. Over het algemeen wordt aanbevolen om niet meer dan 80% van de maximale capaciteit van een groep te gebruiken om te zorgen voor een veilige werking en om piekbelastingen op te vangen.
  4. Raadpleeg een elektricien: Voor een nauwkeurige bepaling van de juiste grootte van de groep is het raadzaam om een gekwalificeerde elektricien te raadplegen. Zij hebben de kennis en expertise om de belasting te berekenen, rekening te houden met alle relevante factoren en de juiste dimensionering van de groep te bepalen.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de groepenkast en het elektrische systeem correct worden geïnstalleerd en voldoen aan de geldende voorschriften en normen. Een professionele elektricien kan je helpen bij het bepalen van de juiste grootte van de groep en ervoor zorgen dat de installatie veilig en conform de regelgeving is.