Handige manieren om te besparen op elektriciteit

light

Het is de laatste jaren een onderwerp dat veel mensen aan het bezighouden is, de energierekening. Aangezien dit voor veel mensen enorm is opgelopen, doen zij er steeds meer aan om ervoor te zorgen dat deze lager wordt. Het goede nieuws is dat er enorm veel dingen zijn die je kunt doen om op elektriciteit te besparen. Het vergt misschien een aantal aanpassingen, maar daar wordt je in de vorm van een veel lagere rekening al snel voor beloond. Daarom is het de moeite waard om naar de onderstaande manieren te kijken waarop je elektriciteit kunt besparen.

Speel spelletjes op apparaten die het minste stroom gebruiken

Wanneer je graag een bordspel, bingo of online casino spelletjes online speelt is dat natuurlijk geen enkel probleem. Wel kunnen deze spellen ervoor zorgen dat je apparaten snel leeg zullen raken. Om dit te voorkomen doe je er goed aan spellen te spelen die niet al te veel stroom verbruiken. Doe je dit wel, dan zul je een smartphone of tablet veel vaker op moeten laden, wat negatieve gevolgen zal hebben voor je energierekening. Door hier goed op te letten wordt het vaak al snel mogelijk om goed te kunnen besparen. 

Was op lagere temperaturen

We wassen allemaal wel eens op hogere temperaturen, maar doen dit ook vaak als het helemaal niet nodig is. Door de temperatuur van de wasmachine iets lager te zetten voor wasjes waarbij het helemaal niet nodig is om deze op 60 graden te draaien, wordt er stukken minder stroom verbruikt. Wanneer kleding of andere spullen niet echt vies zijn of vlekken bevatten, kan het prima met een wat lagere temperatuur. Daarom is het goed om hier op te letten en niets steeds voor hele hoge temperaturen te kiezen zal je energierekening  minder hoog worden.

Zet apparaten alleen aan als ze vol zitten

De verleiding is soms groot om een wasje te draaien terwijl het apparaat pas voor de helft vol zit, of even snel een kledingstuk dat je nodig hebt te wassen. In werkelijkheid is dit natuurlijk zonder van de stroom. Hetzelfde geldt voor een vaatwasser die nog lang niet gevuld is. Probeer daarom je vaat en wasbeurten goed te plannen zodat je elke bepaalde periode een volle trommel of vaatwasser hebt en niet de helft leeg laat. Daardoor maak je optimaal gebruik van de stroom en hoef je deze apparaten minder vaak aan te zetten.

Gebruik geen droger maar hang je was buiten

Nog een tip die eenvoudig is toe te passen maar door weinig mensen wordt benut, is het voorkomen van overmatig gebruik van de droger. In plaats daarvan kun je er ook voor kiezen de was iets vaker buiten te hangen. Hoewel het niet altijd goed weer is in Nederland, zijn er vaak genoeg mogelijkheden om dit te doen. De droger is een apparaat dat veel stroom gebruikt en door deze vaker uit te laten kun je dus veel besparen.

Kleed je warmer

Een van de simpelste manieren om flink wat energie te kunnen besparen is door je simpelweg warmer te kleden. In de winter kan het natuurlijk flink kouder worden in ons land en duikt de temperatuur soms flink ver onder nul. Hoewel het dan misschien zonder verwarming nauwelijks te doen is, kun je er wel voor kiezen om je zo warm mogelijk te kleden en verschillende lagen aan te doen. Daardoor kun je de verwarming uit laten of stukken lager zetten. Niet alleen is dit minder belastend voor het milieu, het zal zorgen voor een rekening aan het einde van de maand die stukken lager uit gaat vallen. Zorg dus dat je een paar goede truien in huis hebt om je tegen de kou te kunnen wapenen.

Zet het contrast van je schermen lager

We brengen vandaag de dag enorm veel tijd op onze schermen door. Deels is dit voor eigen vermaak, maar soms heb je ook geen keuze en zit je voor je werk uren achter een laptop of smartphone. Deze apparaten verbruiken nu eenmaal flink wat stroom en moeten daarom regelmatig worden opgeladen. Dit kun je langer uitstellen door het contrast van de schermen wat lager in te stellen. Vaak merk je hier geen enkel verschil in maar kan het ervoor zorgen dat apparaten uren langer meegaan, waardoor het al snel de moeite waard is als je op zoek bent naar manieren om te besparen.

Kijk of apparaten op stand-by niet veel stroom verbruiken

Het is lang niet altijd het geval, maar er zijn diverse apparaten die ook op de stand-by stand aardig wat stroom kunnen verbruiken. Zo denk je dat het geen kwaad kan omdat deze toch niet aan staan, maar verbruik je op die manier alsnog aardig grote hoeveelheden stroom. Veel mensen hebben hier geen enkele weet van en dus is het goed om eens te controleren wat het verschil maakt als je deze apparaten wel of niet aan hebt staan. Het is immers een kleine moeite om ze helemaal uit te zetten.