elektrische auto

De elektrische auto is hot. De overheid heeft om het elektrisch rijden te stimuleren maatregelen genomen. Zo zijn elektrische auto’s vrijgesteld van bpm, hoef je tot 2025 geen wegenbelasting te betalen en zakelijke rijders betalen slechts 4% bijtelling (over de eerste € 50.000 van de aanschafprijs). In combinatie met de lage onderhoudskosten kan de aanschaf van een elektrische auto vanuit economisch oogpunt de moeite waard zijn.

 • Wat zijn de verschillen tussen elektrische auto’s en auto’s met benzinemotoren?
 • Welk bereik kan ik verwachten met beide aandrijfconcepten?
 • Wat zijn de voor- en nadelen van elektrisch rijden in vergelijking met rijden op fossiele brandstof
 • Wat kost elektrisch rijden in vergelijking met rijden op brandstof?
 • Conclusie

Wat zijn de verschillen tussen elektrische auto’s en auto’s die op brandstof rijden?

De verschillen tussen elektrische auto’s en voertuigen met een interne verbrandingsmotor zijn opmerkelijk. Het is een compleet andere rijervaring omdat je geen geluid hoort en het kenmerkende trillen van alle onderdelen ontbreekt. Als je voor het eerst in een elektrische auto rijdt dan houd je bewust de radio uit om van de stilte te genieten.

Ook het rijden zelf is anders omdat bij een elektrische auto het kenmerkende gevoel bij schakelen ontbreekt. Het is zelfs niet te vergelijken met een automaat.

Bij een elektrische auto levert de motor de koppeling met een breed toerentalbereik, zodat een transmissie niet nodig is. Afgezien van het feit dat een complex component niet nodig is, kan er zonder onderbrekingen worden opgetrokken. Het grootste verschil is dat de volledige koppeling beschikbaar is bij het opstarten. Om deze reden trekt een elektrische auto’s vanaf het begin enorm snel op. Dit heeft bij hogere snelheden een nadeel omdat met terug- en opschakelen sneller opgetrokken kan worden.

Er is nog steeds een groot verschil in het bereik tussen twee tankstops. Als je veel lange ritten maakt dan is het rijden in een elektrische auto minder interessant. De meeste mensen die de auto voornamelijk gebruiken voor woon-werk afstanden kunnen prima uit de voeten met een elektrische auto. Zelfs de auto met het laagste bereik is voor dagelijks gebruik geschikt. Het wordt lastiger als extra routes worden gereden, omdat je de auto dan onderweg moet kunnen laden. Het aantal tankstations in vergelijking met het aantal (snel)laadstations is niet te vergelijken. Je zal van te voren moeten nadenken of je bepaalde afstanden kunt overbruggen en waar je de auto oplaadt.

Welk bereik kan ik verwachten met beide aandrijfconcepten?

Een dieselauto haalt vaak met gemak duizend kilometer met een volle tank. Elektrische auto’s komen hier niet eens in de buurt. Sommige experts denken zelfs dat vanwege de beperkte energiedichtheid van batterijen een dergelijk bereik niet kan worden behaald.

De meeste elektrische auto’s zijn vrij klein en je kunt ze het beste vergelijken met kleine benzine auto’s. In veel kleine auto’s met interne verbrandingsmotor is een 35-liter-tank geïnstalleerd. Met een verbruik van zes liter per honderd kilometer in stedelijk gebied heb je een theoretisch bereik van ongeveer 550 km als de tank niet volledig leeg wordt gereden.

De Renault Zoe, één van de populairste elektrische auto’s heeft een maximaal bereik van vierhonderd kilometer. In de praktijk resulteert dit in een bereik van driehonderd kilometer. Dan hangt het hierbij ook af of het erg koud of erg warm is. In Nederland hebben we een vrij mild klimaat en dat is dus voor elektrische auto’s gunstig.

Elektrische auto thuis opladen?

U wilt uw elektrische auto thuis opladen en bent op zoek naar een competente partner of installateur? 
Maak dan gebruik van onze vakkennis laat ons u vrijblijvend adviseren.

Elektrische auto vs. benzine: wat zijn de voor- en nadelen?

De voordelen van de elektrische auto zijn het stille rijgedrag en het feit dat er geen fossiele brandstoffen worden verbrand. Bovendien kan het zijn dat je in de toekomst verdere overheidssubsidies of andere privileges te verwachten zijn. Zo parkeer je in de meeste parkeergarages je auto op de mooiste plekken. Veel steden zijn de uitlaatgassen in de stad zat en hoor je steeds meer over het verbieden van auto’s die op fossiele brandstof rijden.

Ook biedt een elektrische auto op een andere manier rijplezier.

Voordelen van de elektrische auto in één oogopslag

 • Stil rijden
 • Schone lucht
 • 
Lage energietarieven
 • Subsidie van de overheid

De nadelen van een elektrische auto vergeleken met een benzine- of dieselauto

Het nadeel is het beperkte bereik. Zelfs als de infrastructuur verbetert en er meer snellaadstations worden opgezet dan is de wachttijd altijd langer dan ‘even de tank volgooien’. Bovendien zorgt het lagere bereik ervoor dat je veel frequenter de auto moet opladen. De hoge aanschafprijs zorgt er ook voor dat het voor veel mensen niet interessant is. Zolang er overheidssubsidies worden verstrekt is dat minder erg maar het is geen garantie.


Nadelen van een elektrische auto in één oogopslag

 • Beperkt bereik
 • Hogere aanschafprijs (zonder subsidie)
 • Lange laadtijden en vaker laden
 • Het aantal snellaadstations voor tanken onderweg

Wat kost elektrisch rijden in vergelijking met rijden op brandstof

In ons vergelijk nemen we de Volkswagen e-Up! als voorbeeld. De vanaf prijs is op het moment € 25.095,- (leaseprijs € 339,- per maand). Hier is de bpm al vanaf gehaald.  We baseren de berekening verder op gegevens van Volkswagen en houden aan dat je jaarlijks 7.500 km rijdt.

VW gaat uit van een verbruik van ongeveer 16,8 kWh per 100 km. We hanteren in de berekening een elektriciteitstarief van 23 cent per kilowattuur inclusief BTW. Moet je de auto wel thuis opladen want onderweg betaal je meer. Heb je zonnepanelen en kun je de auto hiermee opladen dan vervallen deze kosten weer. Je hebt dan wel een laadpaal voor thuis nodig en dat kost ook geld. Een goedkope laadpaal inclusief standaard installatie heb je vanaf € 900,-

7.500 / 100 = 75 X 16,8 = 1.260 X 0,23 = € 289,8 per jaar (€ 24,15 per maand).

We rekenen  voor het maandelijks onderhoud € 25,-  en voor de afschrijving € 201,-. Dit zijn aannames want het is nog niet bekend wat de werkelijke kosten en waardeontwikkeling in de praktijk zijn. De verwachting is wel dat het een elektrische auto minder onderhoud nodig heeft. Dit resulteert in een totale kostprijs van ongeveer € 292,56 per maand. Tot 2025 betaal je geen wegenbelasting. De motorrijtuigenverzekering hebben we buiten de berekening gelaten.

De kosten van een elektrische auto op een rij

Aanschafprijs: € 25.095,-

Laadpaal inc installatie: € 900,-

Stroomkosten: € 21,56 per maand

Onderhoud: € 25,- per maand

Afschrijving: € 201,- per maand

Totale kosten: € 258,56 per maand (exclusief autoverzekering en wegenbelasting ivm vrijstelling)

De Volkswagen e-Up! vergelijken we met de Renault Clio TCE 100 want deze is ongeveer even groot. De Clio kost € 17.300,- en is  een stuk goedkoper in aanschaf. De prestaties zijn vergelijkbaar. De kosten voor het tanken van benzine zijn uiteraard een stuk hoger. Met één liter benzine leg je in de ideale omstandigheid genomen 17,9 km af. De literprijs voor benzine is op het moment € 1,76. Je hebt 419 liter nodig om 7.500 km per jaar te rijden. Dit kost je in totaal € 737,44 en komt maandelijks neer op € 61,45 voor de brandstof.

7.500 / 17,9 = 419 X 1,76 = 737,44 / 12 = € 61,45

De kosten van een benzineauto op een rij

Aanschafprijs: € 17.300,-

Brandstof: € 61,45 per maand

Wegenbelasting: € 45,-

Onderhoud: € 35,- per maand

Afschrijving: € 129,- per maand

Totale kosten: € 270,45 per maand (exclusief autoverzekering)

Als je naar de maandelijkse kosten kijkt dan valt het verschil mee. In de praktijk zal de Clio meer brandstof verbruiken omdat je nooit in ideale condities rijdt en zal het verschil groter worden.

Een elektrische auto zakelijk leasen is een stuk voordeliger vanwege de bijtelling

Mag je van je werkgever zakelijk een auto leasen dan betaal je voor een elektrische auto tot € 50.000,- slechts 4% bijtelling. Kost de auto € 60.000,- dan betaal je voor de € 10.000,- boven de € 50.000 grens 22% bijtelling. Voor een auto die rijdt op fossiele brandstof betaal je 22% bijtelling.

Dit kan je maandelijks honderden Euro’s schelen. Afhankelijk van inkomen, leasevorm en aanschafwaarde van de auto. Met het geld dat je zo bespaart kun je met gemak in de zomer een hele mooie diesel huren om met het gezin diep in Europa met de heilige koe op vakantie te gaan. En dan ben je nog veel voordeliger uit.

Conclusie

Als je een elektrische auto gaat leasen dan is het nu erg voordelig rijden. Wil je een elektrische auto kopen? Dan is deze in aanschaf duurder maar in afschrijving, onderhoud en energieverbruik vergelijkbaar met een benzine of diesel.

Een benzine of diesel is wat comfortabeler en gemakkelijker want je hoeft minder vaak te tanken en als het moet dan kun je overal terecht. Reizen hoef je niet te plannen. Kies je voor het milieu en de toekomst van onze planeet en wil je straks ook nog met de auto Amsterdam in kunnen rijden dan kies je een elektrische auto.

Toen we massaal onze GSM telefoons inruilden voor een smartphone was het ook even wennen dat je hem dagelijks aan de lader moesten hangen. Terwijl je Nokia 6150 5 dagen stand-by kon staan. Ook daar zijn we uiteindelijk aan gewend geraakt.