Steeds meer werkgevers en werknemers kiezen voor elektrische auto’s. Het is voordelig in de bijtelling, modieus, goed voor het milieu en goedkoop in verbruik. Redenen om geen elektrische auto te rijden worden steeds schaarser.  Met deze ontwikkeling neemt ook de vraag naar laadpalen voor leaserijders toe. Veel gebruikers moeten een keuze maken zonder veel verstand te hebben van de voor- en nadelen van de verschillende modellen en merken. Hier de belangrijkste oplossingen onder elkaar.

Welke zakelijke laadpaal is volgens ons de beste?

We hebben van gerenommeerde Europese fabrikanten de zakelijke laadpalen onder de loep genomen en de  specificaties met elkaar vergeleken.

Kies dan één van de hieronder vermelde laadpalen.

  1. Webasto Live
  2. Webasto Next
  3. Wallbox Commander
  4. Newmotion Home Advanced
  5. EV Box Business line

De voordelen van elektrische auto’s voor een bedrijf

Dat elektrische auto’s goed zijn voor het milieu is duidelijk. Maar een goed werkend moreel kompas is niet de enige reden om over te stappen op elektrische auto’s. Bedrijven gaan steeds meer de voordelen van die overstap zien. Er zijn verschillende redenen voor bedrijven om over te stappen op elektrische lease auto’s.

Het groene imago van zakelijk elektrisch rijden

Het eerste belangrijke argument dat bedrijven hebben om over te stappen op elektrische lease auto’s is het imago van het bedrijf. Veel bedrijven en consumenten zijn veel bezig met het verminderen van de ecologische footprint die ze achterlaten. Zeker voor grotere bedrijven zorgt het wagenpark voor een flink gedeelte van de uitstoot die een bedrijf genereert. Door over te stappen op elektrische auto’s kan deze uitstoot flink worden gereduceerd. Dit soort innovaties gaan niet onopgemerkt bij klanten, personeel en andere zakelijke connecties. Op die manier heeft het overstappen op elektrische leaseauto’s een direct effect op het imago dat een bedrijf heeft.

Subsidieregelingen en belastingvoordeel

Er zijn verschillende kostenposten die voor ondernemers een stukje aantrekkelijker worden wanneer het wagenpark bestaat uit elektrische auto’s. Zo kunnen ondernemers korting of vrijstelling krijgen op de BPM en Motorrijtuigenbelasting die betaald moeten worden. De werknemer betaald minder bijtelling op een milieuvriendelijkere auto en via de zogenoemde MIA regeling kunnen ondernemers belastingvoordeel krijgen als hun wagenpark milieuvriendelijker is. Daarnaast zijn er vaak nog regionale of gemeentelijke voordelen om te investeren in een elektrische auto.

Elektrisch rijden verbruikt minder brandstofkosten

Een ander voordeel zijn de brandstof kosten. Waar een elektrische auto zo’n €0,04 per kilometer kost, moet je van dit bedrag een veelvoud nemen als je een auto op benzine of diesel laat rijden. Ook hier is het voor de ondernemer dus een stuk voordeliger om elektrische auto’s in het wagenpark te hebben.

Waarom een zakelijke laadpaal voor leaserijders?

Er zijn laadpalen voor thuis en zakelijke laadpalen voor leaserijders. Een logische vraag om te stellen is waarom hier een verschil in zit. Je wilt gewoon een gat in de muur waar je de stekker van je auto in kan doen toch? Helaas is het niet zo makkelijk wanneer het om een leaseauto gaat. De belangrijkste reden is het kunnen declareren van de kosten van de stroom die is gebruikt om de auto op te kunnen laden. Hoewel een elektrische auto een stuk goedkoper is dan benzine of diesel, kost het alsnog gemiddeld zo’n 4 cent per kilometer. Reken maar uit wat dat zou kosten als je alle zakelijke kilometers zelf zou moeten betalen!

Daarnaast hebben bedrijven op de parkeerplaats van het kantoor vaak laadstations staan. Dit zijn laadpalen die niet thuis op de oprit staan, maar in de (semi)-openbare ruimte. De kenmerken waaraan een laadpaal voor een zakelijke gebruiker aan moet voldoen zijn veeleisender. Je wilt als bedrijf niet dat iedereen zomaar stroom uit je laadpaal kan halen zonder daarvoor te betalen. Daarnaast wil je ook weten wie van je personeel hoeveel van stroom gebruikt.

Laadpas voor eenvoudige verrekening van de kosten

Gelukkig hebben de fabrikanten van de laadstations hier een oplossing voor gevonden. Dit in de vorm van de laadpas. Dit is een pas waarmee je bij een laadpaal kunt aanmelden zodat kosten voor het opladen verrekend kunnen worden. Eigenlijk net zoals een tankpas voor benzine of diesel. Dit is zowel een beveiliging om te kijken of de gebruiker op een bepaald laadstation mag laden, als een manier om te meten hoeveel en hoe vaak een werknemer zijn auto vol gooit.

Zakelijke laadpalen met vebruiksadministratie

Hoewel het systeem met de laadpassen een mooi en goed werkend systeem is, moet je wel een laadpaal hebben die met dit passen systeem werkt. Dit is het grote verschil tussen een laadpaal voor privé gebruikers en laadpalen voor leaserijders. De laadstations moeten niet alleen elektriciteit omvormen en doorgeven maar moeten ook bijhouden wie het station gebruikt, hoeveel elektriciteit de werknemer gebruikt en naar wie de rekening voor de elektriciteit gestuurd moet worden. Dit is dus een wat complexer laadstation.

Wie zijn de grote spelers op de markt voor zakelijk laden?

Webasto Charging

Duitse degelijkheid en complete zakelijke laadoplossingen.

Alfen ICU zakelijke laadstations van Hollandse bodem

Alfen is een bedrijf dat als sinds haar oprichting 1937 bezig is met energie. Nu zijn ze een grote speler op de markt van het elektrisch laden van auto’s. Ze hebben drie soorten laadpalen die elkaar prachtig aanvullen. Zo is er bijna geen situatie voor te stellen dat er geen geschikt Alfen oplaadstation is. Alle laadstations van Alfen zijn robuust en hufterproef door de glasfiber behuizing. Daarnaast hebben ze er bij Alfen alles aan gedaan om de laadstations alle functionaliteiten te geven die je maar nodig hebt, terwijl ze de stations extreem eenvoudig in gebruik hebben gehouden. De laadpalen zijn beschikbaar in verschillende laadcapaciteiten.

  • Alfen ICU EVE mini – Dit laadstation is de kleinste uit de ICU serie. In de kleine en moderne behuizing zitten niets dan hoogwaardige Europese componenten en het station barst van de slimme technologie. Klein, slim, compleet en van hoge kwaliteit.
  • Alfen ICU EVE – De grote broer van de EVE mini. Doordat dit laadstation wat groter is er ruimte voor een groter kleurenscherm en 2 stopcontacten. Dit laadstation heeft dezelfde technologie en hetzelfde gebruiksgemak als de EVE mini.
  • Alfen ICU Twin – Dit station is het grove geschut van Alfen. Een grote, robuste laadpaal van roestvrijstaal. Zo sterk dat je er met een tank nog niet overheen kan reiden, maar toch elegant zodat die niet stoort in het straatbeeld. Omdat dit laadstation ook nog eens twee stopcontacten heeft is die perfect voor grote parkeerplaatsen en openbare plekken.

EV-box Business line laadpalen

Om zakelijke rijders van dienst te zijn heeft EV-Box de Business line geïntroduceerd. Deze lijn is ontworpen en gebouwd met als enige doel om elke wens die de zakelijke gebruiker heeft van zijn laadpaal te vervullen. EB-Box Business line is geheel zelf te personaliseren. Of je nu 3,7kW of 22 kW wilt, 1 of 2 stopcontacten, het laadstation aan de wand of op een paal? Het kan allemaal bij EV-Box. Daarnaast is ook de buitenkant te personaliseren zodat de palen goed in het straatbeeld passen. Misschien wel het mooiste aan de EV-Box is dat ze automatisch de laadsessies factureren aan de juiste persoon. Dit scheelt werk voor de administratie en maakt zo het hebben van laadpalen nog minder werk.

Newmotion zakelijke laadunits voor leaserijders

Newmotion is de wereldwijde marktleider als het aankomt op elektrisch laden van auto’s. Dit bedrijf is overgenomen door Shell en heeft daarmee de middelen gekregen om snel en vastberaden steeds meer marktaandeel te verwerven. Omdat Newmotion met bijna alle Nederlandse lease maatschappijen contact heeft, hoeven ondernemers of werknemers weinig zelf meer te regelen. De directe communicatie tussen de installateur, Newmotion en het leasebedrijf nemen vrijwel al het werk uit handen. Door prettig werkende apps en online dashboards heb je altijd inzicht in de gegevens omtrent het laden. En met Laadpalen door heel Europa hoef je nooit met een lege accu te staan.

Het wordt bij Newmotion wel heel makkelijk gemaakt allemaal. Zelf het soort zakelijke laadunit wordt voor je uitgekozen. Een simpel telefoongesprek met de specialist van Newmotion om jouw situatie te bespreken is alles wat je hoeft te doen. Daarna wordt alles voor je geregeld.