Beste stoomovens: Een complete gids voor het kiezen van de juiste stoomoven

Stoomovens zijn de nieuwste en meest geavanceerde keukenapparaten die steeds populairder worden. Ze bieden talloze voordelen, zoals het behoud van de voedingswaarde van voedsel en het behoud van de smaak en textuur van voedsel tijdens het kookproces. Het kan echter moeilijk zijn om de beste stoomoven voor uw keuken te kiezen, omdat er zoveel verschillende modellen en merken beschikbaar zijn. In deze gids bespreken we de beste stoomovens op de markt en geven we u een overzicht van waar u op moet letten bij het kiezen van de beste stoomoven voor uw behoeften.

Inhoudsopgave

 1. Wat is een stoomoven?
 2. Waarom zou u een stoomoven moeten kopen?
 3. Soorten stoomovens
  • Combi-stoomovens
  • Stoomovens zonder druk
  • Stoomovens met druk
 4. Kenmerken van een goede stoomoven
  • Capaciteit
  • Waterreservoir
  • Bedieningselementen
  • Temperatuurregeling
  • Reiniging
 5. Beste stoomovens
  • Miele DG 6001
  • AEG KS8404021M
  • Bosch HSG636XS6
  • Siemens HS858GXS6
  • Neff BFT4664N
 6. Hoe kies je de beste stoomoven?
  • Budget
  • Capaciteit
  • Grootte en ontwerp
  • Merk
 7. Veelgestelde vragen
 8. Conclusie

Wat is een stoomoven?

Een stoomoven is een keukenapparaat dat voedsel bereidt door het te stomen in plaats van te koken met hete lucht of andere middelen. Stoomovens maken gebruik van waterdamp om voedsel te bereiden, waardoor het voedsel veel gezonder blijft en meer voedingsstoffen behoudt. Stoomovens kunnen ook worden gebruikt om voedsel te ontdooien en op te warmen.

Waarom zou u een stoomoven moeten kopen?

Er zijn veel redenen waarom u een stoomoven zou moeten overwegen. Een van de belangrijkste voordelen van stoomovens is dat ze voedsel op een gezondere manier bereiden. Door voedsel te stomen, blijven meer voedingsstoffen behouden dan bij andere kookmethoden. Daarnaast blijft de smaak en textuur van voedsel behouden, waardoor het voedsel lekkerder is en er beter uitziet.

Soorten stoomovens

Er zijn drie verschillende soorten stoomovens op de markt: combi-stoomovens, stoomovens zonder druk en stoomovens met druk.

Combi-stoomovens

Combi-stoomovens combineren stoomkoken met andere kookmethoden, zoals bakken, braden en grillen. Dit geeft u de flexibiliteit om verschillende soorten gerechten te kunnen bereiden in de oven.

Stoomovens zonder druk

Stoomovens zonder druk zijn de meest voorkomende soort stoomovens. Ze gebruiken stoom om voedsel te bereiden en hebben geen extra druk nodig. Deze stoomovens zijn eenvoudig te bedienen en bieden een gezonde en eenvoudige manier om voedsel te bereiden.

Stoomovens met druk

Stoomovens met druk gebruiken hogere drukken om stoom te genereren en voedsel te bereiden. Deze stoomovens zijn duurder en complexer in gebruik dan stoomovens zonder druk. Ze zijn echter wel sneller en efficiënter in het bereiden van voedsel.

Kenmerken van een goede stoomoven

Als u op zoek bent naar de beste stoomoven, zijn er een aantal kenmerken waar u op moet letten.

Capaciteit

Een van de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van een stoomoven is de capaciteit. Als u regelmatig grote maaltijden bereidt, wilt u misschien een stoomoven met een grotere capaciteit. Aan de andere kant, als u een kleine keuken heeft, is een compactere stoomoven misschien meer geschikt.

Waterreservoir

De meeste stoomovens hebben een waterreservoir dat moet worden bijgevuld om stoom te genereren. Het is belangrijk om te kijken naar de grootte van het waterreservoir en hoe gemakkelijk het is om bij te vullen. Sommige stoomovens hebben zelfs een functie om het waterreservoir bij te vullen tijdens het kookproces.

Bedieningselementen

De bedieningselementen van een stoomoven moeten eenvoudig en duidelijk zijn. U wilt een stoomoven die gemakkelijk te bedienen is en waar u snel de juiste instellingen kunt vinden.

Temperatuurregeling

De temperatuurregeling van een stoomoven is een andere belangrijke overweging. Sommige stoomovens hebben een eenvoudige temperatuurregeling, terwijl andere meer geavanceerde opties bieden, zoals instellingen voor verschillende soorten voedsel.

Reiniging

Ten slotte moet u ook rekening houden met de reiniging van uw stoomoven. Kies een stoomoven die eenvoudig te reinigen is en die niet veel tijd en moeite kost om schoon te maken.

Beste stoomovens

Nu we de belangrijkste kenmerken van een goede stoomoven hebben besproken, laten we eens kijken naar de beste stoomovens op de markt.

Miele DG 6001

De Miele DG 6001 is een van de beste stoomovens op de markt. Het is een combi-stoomoven die stoomkoken combineert met andere kookmethoden, zoals bakken en grillen. De DG 6001 heeft een capaciteit van 38 liter en biedt een groot aantal functies, waaronder een automatische ontkalkingfunctie en een automatisch reinigingsprogramma.

AEG KS8404021M

De AEG KS8404021M is een andere uitstekende combi-stoomoven. Het heeft een capaciteit van 43 liter en biedt een groot aantal functies, waaronder een geheugenfunctie voor vaak gebruikte instellingen en een automatisch reinigingsprogramma. Daarnaast heeft de KS8404021M ook een kerntemperatuursensor, waarmee u de kerntemperatuur van het voedsel nauwkeurig kunt meten.

Siemens HS858GXS6

De Siemens HS858GXS6 is een luxe stoomoven met een capaciteit van 47 liter. Het heeft een scala aan functies, waaronder een kerntemperatuursensor, een stoomschoonmaakfunctie en een functie voor het automatisch bijvullen van water. De HS858GXS6 biedt ook een groot aantal kookprogramma’s, waaronder speciale programma’s voor vis, groenten en gevogelte.

Bosch CSG636BS2

De Bosch CSG636BS2 is een combi-stoomoven met een capaciteit van 47 liter. Het heeft een groot aantal functies, waaronder een kerntemperatuursensor, een stoomschoonmaakfunctie en een automatisch ontkalkingsprogramma. Daarnaast biedt de CSG636BS2 een groot aantal kookprogramma’s, waaronder speciale programma’s voor pizza, brood en desserts.

Miele DG 6401

De Miele DG 6401 is een stoomoven zonder druk met een capaciteit van 40 liter. Het heeft een groot aantal functies, waaronder een kerntemperatuursensor, een stoomschoonmaakfunctie en een automatisch ontkalkingsprogramma. De DG 6401 biedt ook een groot aantal kookprogramma’s, waaronder speciale programma’s voor vis, groenten en gevogelte.

Siemens CD634GBS1

De Siemens CD634GBS1 is een stoomoven zonder druk met een capaciteit van 38 liter. Het heeft een groot aantal functies, waaronder een kerntemperatuursensor en een stoomschoonmaakfunctie. De CD634GBS1 biedt ook een groot aantal kookprogramma’s, waaronder speciale programma’s voor vis, groenten en gevogelte.

Conclusie

Een stoomoven is een geweldige toevoeging aan elke keuken en biedt een gezonde en eenvoudige manier om voedsel te bereiden. Bij het kiezen van de beste stoomoven moet u rekening houden met de capaciteit, het waterreservoir, de bedieningselementen, de temperatuurregeling en de reiniging. De bovengenoemde stoomovens zijn enkele van de beste op de markt en bieden een scala aan functies om aan al uw kookbehoeften te voldoen.

FAQ’s

 1. Wat is het verschil tussen een stoomoven zonder druk en een stoomoven met druk?
 • Een stoomoven zonder druk gebruikt alleen stoom om voedsel te bereiden, terwijl een stoomoven met druk hogere drukken gebruikt om stoom te genereren en voedsel te bereiden.
 1. Hoe vaak moet ik het waterreservoir bijvullen?
 • Dit hangt af van de capaciteit van het waterreservoir en het gebruik van de stoomoven. Over het algemeen moet het waterreservoir na elke 1-2 keer gebruik worden bijgevuld.
 1. Kan ik ook bakken met een stoomoven?
 • Ja, veel stoomovens bieden de mogelijkheid om te bakken met hetelucht en/of grillen.
 1. Is een stoomoven duur in gebruik?
 • Een stoomoven kan inderdaad iets duurder zijn in gebruik dan een gewone oven vanwege het waterverbruik, maar het gezondere en smakelijkere resultaat kan de extra kosten waard zijn.
 1. Moet ik de stoomoven regelmatig schoonmaken?
 • Ja, het is belangrijk om de stoomoven regelmatig schoon te maken om de levensduur te verlengen en een optimale werking te behouden. Veel stoomovens hebben een automatische reinigingsfunctie die het proces gemakkelijk maakt.

Met de bovenstaande informatie en beantwoording van de FAQ’s kunt u een weloverwogen beslissing nemen bij het kiezen van de beste stoomoven voor uw behoeften. Vergeet niet om rekening te houden met uw kookstijl, de grootte van uw huishouden en uw budget bij het maken van uw keuze. Een goede stoomoven kan een investering zijn in uw gezondheid en smaakervaring, dus kies verstandig!