Als eigenaar van een elektrische auto, is het kiezen van de juiste laadpaal van cruciaal belang. Er zijn veel verschillende soorten laadpalen op de markt, en het kan overweldigend zijn om te beslissen welke de beste is voor jouw behoeften. In deze handleiding zullen we de belangrijkste factoren bespreken die je in gedachten moet houden bij het kiezen van de beste laadpaal voor jouw elektrische auto.

beste laadpaal thuis

De 5 beste laadpalen voor thuis (2023)

Ben je aan het oriënteren voor een laadpaal voor je elektrische auto? We hebben het kiezen gemakkelijker gemaakt en de beste laadpalen voor thuis van 2023 op een rijtje gezet. Spoiler: De goedkoopste laadpaal is in ons vergelijk ook de beste laadpaal.

Je hebt net een elektrische auto gekocht en wilt deze kunnen opladen. Daarvoor heb je een EV laadstation nodig (EV staat voor Elektrisch Voertuig).

Een EV laadstation wordt in de volksmond een laadpaal genoemd. Terwijl de laadpaal voor thuis meestal een wandmodel is en aan een muur wordt gehangen. Een paal is vaak optioneel verkrijgbaar.

Er zijn verschillende laadpalen van diverse fabrikanten te koop. Er zijn eenvoudige laadpalen zonder poespas leverbaar. Tot hoogwaardige laadstations met hoogstaande technische snufjes zoals het gebruik van loadbalancing, face recognition en WiFi verbinding.

Grofweg zijn er voor thuisgebruik drie soorten laadpalen te koop

Plug & Charge laadpaal: De auto wordt opgeladen zodra je deze aan de laadunit koppelt. Je hebt meestal geen laadpas nodig om je auto op aan te melden. Het laadstation heeft geen scherm waarop gegevens grafisch worden weergegeven. De laadstatus wordt aangegeven middels LED lampjes en geluidssignalen. Dit zijn de simpelste en de goedkoopste laadpalen.

Laadpaal met smart charging diensten: Je wilt je elektrische auto middels een laadpasje autorisatie geven om het opladen te starten. Hierdoor is het gastgebruik voor laden meestal ook mogelijk. Mits je een laadpaal met socket hebt waar men de eigen laadkabel aan kan koppelen. Energieverbruikskosten worden verrekend via een serviceaanbieder zodat je de reiskosten eenvoudig bij je baas kunt declareren. De laadpaal voor de zakelijke gebruiker met lease auto.

Laadpalen voorbereid voor smart charging: Deze laadpalen hebben dezelfde soort opties zoals hierboven genoemd maar je bent vrij in de keuze van serviceaanbieder voor het verrekenen van de laadkosten. 

Wat de laadpaal fabrikanten in ons vergelijk met elkaar gemeen hebben

  • Kunnen elk type elektrische auto laden
  • Hebben een oplossing voor elk type elektriciteitsaansluiting
    • 1 fase stroomaansluiting
      Laadcapaciteit van 3,7 kW t/m 7,4 kW
    • 3 fase stroomaansluiting (krachtstroom)
      Laadcapaciteit van 11 kW t/m 22 kW
  • Voldoen aan Europese normen en internationale veiligheidsstandaarden
  • Zijn robuust genoeg om het Nederlandse natte weer te trotseren
  • Zijn robuust genoeg om de Nederlandse vandaal te trotseren

Welke laadpaal is volgens ons de beste?

We hebben van gerenommeerde Europese fabrikanten de goedkoopste laadpaal bestudeerd en de belangrijkste specificaties op het gebied van laadvermogen, veiligheid, service en garanties met elkaar vergeleken.

Wil je een laadpaal met een TFT touchscreen om rapportages op uit te lezen en kosten voor laden automatisch met je werkgever verrekenen? Dan voldoen deze instapmodellen waarschijnlijk niet aan jouw wensen.

Wil je jouw elektrische auto zonder toeters en bellen opladen?
Kies dan één van de hieronder vermelde laadpalen.

  1. Webasto PURE
  2. Wallbox Pulsar
  3. Newmotion Home Standard
  4. EV Box Homeline
  5. Alfen ICU Compact Mini

Webasto PURE laadt je elektrische auto op maximaal vermogen en is het goedkoopst in aanschafwebasto pure wallbox

Maximaal vermogen: 22kW
Laadpas meegeleverd: Nee
Deze laadpaal koop je voor rond de 595,- (inclusief laadkabel) en exclusief montage en installatie door een elektricien.

Duitse degelijkheid, zonder opsmuk met een modern design. Bekroond met een Plus X Award voor de hoge kwaliteit, design en gebruiksgemak.

Gastgebruik is niet mogelijk maar het oplaadpunt doet wat het moet doen. Je elektrische auto opladen. Met een Nederlandse helpdesk en standaard garantievoorwaarden. Het maximale vermogen van de laadpaal is door de elektricien aan te passen aan de netstroomaansluiting. Dit maakt het voor de consument veel eenvoudiger om een laadpaal te kiezen.

Houd er dus wel rekening mee dat het maximale vermogen afhankelijk is van de stroomaansluiting in de woning. Heb je geen krachtstroom? Dan is 7,4 kW het maximaal haalbare.

wallbox pulsarWallbox Pulsar is programmeerbaar om tijdens daluren te laden

Maximaal vermogen 7,4W
Laadpas meegeleverd: Nee
De Wallbox Pulsar is te koop vanaf € 725,-. Bij dit oplaadpunt wordt standaard een laadkabel meegeleverd. Het maximale laadvermogen bij een standaard netstroomaansluiting is 7,4 kW. Wat opvalt is het compacte design en laadsessies zijn programmeerbaar voor laden tijdens het daltarief. De ondersteuning wordt verzorgd vanuit Spanje. Als er iets mis is dan kun je daar bij een Nederlands sprekende helpdesk aankloppen. Vanuit Barcelona pushen ze software updates en bieden ze online hulp. Ze sturen een elektricien als er een specialist naar moet kijken.

icu compact mini

ICU Compact Mini is het best bestand tegen stof en water

Maximaal laadvermogen: 3,7kW
De ICU EVe koop je vanaf 569,- inclusief laadkabel.
Dit oplaadpunt voor aan de muur is zeer compact en wordt standaard geleverd met 4 meter lange kabel. Het lage maximale laadvermogen is de enige beperking. Het meest opvallende is dat de ICU Compact Mini voldoet aan de hoogste veiligheidsklassen. Stof- en dompeldicht. 100% Hollands vakmansschap.

newmotion home standardNewmotion Home Standard: Robuust Dutch Design

Maximaal laadvermogen: 3,7kW
De Newmotion Home Standard heb je vanaf 699,- exclusief laadkabel.
Het instapmodel laadpaal (wandmodel) van Newmotion heeft een opvallend en internationaal bekroond design. Vind je de kleur toch niet mooi dan is deze in elke gewenste kleur tegen betaling leverbaar. Online krijg je middels realtime statistieken inzicht in de laadsessies. Daarnaast is dit de meest robuuste laadpaal op de markt (IK10 veiligheidsklasse).

evbox homelineEV Box Homeline

Maximaal laadvermogen: 3,7kW
De EV Box Home line koop je vanaf 699,- exclusief laadkabel.
Dit EV oplaadpunt is in meerdere, opvallende kleuren leverbaar. Daarnaast is de laadpaal net iets robuuster dan de rest (IK9 ipv IK8) maar moet de Newmotion Home Standard wel voor zich dulden (IK10). Uitstekende helpdesk en Nederlandse ondersteuning. Van origine Nederlands bedrijf maar nu in handen van een Franse energieleverancier Engie.

De IK classificatie geeft aan hoeveel impact een product aankan.

De goedkoopste is ook de beste laadpaal

Velen kijken bij het kopen van een laadpaal voor thuis als eerste naar de prijs. In ons vergelijk ben je het goedkoopste uit met een Webasto PURE.  Je hebt dan een oerdegelijke laadpaal met ijzersterke kenmerken en maximale laadcapaciteit.

De Webasto PURE is wat ons betreft de ‘beste koop’ laadpaal.

Tevens een favoriet onder elektriciens vanwege het feit dat deze op elke netstroomaansluiting (1-fase en 3-fase aansluiting) aan te sluiten is.

Laadpas voor onderweg laden niet standaard inbegrepen

Als je een laadpaal aanschaft dan heb je een plek om je elektrische auto op te laden. Onderweg zal je de wagen moet opladen bij een openbaar laadstation of snellaadstation. Hiervoor heb je een laadpas nodig.

Je krijgt niet standaard bij elke elektrische laadpaal een laadpas meegeleverd. Zo ontvang je bij ICU, Wallbox en Webasto geen laadpas voor onderweg en moet je nog een aanbieder zoeken als je van dit soort diensten gebruik wilt maken.

Als je een Newmotion of EV-Box laadpaal koopt dan ben je wel verzekerd van een laadpas. Je krijgt de laadpas vaak gratis. Newmotion en EV Box zijn meer complete aanbieders van laadoplossingen voor elektrisch rijden.

Laadpaal met innovatieve snufjes

Als je een gadgetfreak bent dan moet je de laadpalen van Wallbox zeker eens goed bestuderen. Zij hebben de meest geavanceerde bedieningsinterface. En kun je jezelf door middel van een gezichtsscan identificeren en het laadstation ontgrendelen.

Wil je de laadpaal personaliseren?

Als je jouw nieuwe elektrische laadpaal een leuke uitstraling wilt geven, kun je bij Newmotion en EV-Box de kap van de laadpaal in een andere kleur bestellen. Je kunt voor een opvallende kleur gaan, waardoor de laadpaal goed zichtbaar is. Of je kiest een kleur die past bij de uitstraling van de muur waaraan je de laadpaal bevestigt.

Laadpaal thuis laten installeren?

Kies een erkend elektricien die volgens NEN3140 de laadpaal veilig aansluit.

Laadpaal voor thuis kopen?

Bekijk en koop hier de laadpalen uit de test.

Factoren om te overwegen bij het kiezen van een laadpaal

Type aansluiting

  • Welke soorten aansluitingen zijn er beschikbaar en welke is geschikt voor jouw auto?
  • Wat is het verschil tussen een Type 1 en Type 2 aansluiting?

Laadsnelheid

  • Wat is de maximale laadsnelheid die jouw auto kan accepteren en welke laadpaal past daarbij?
  • Welke soorten laadpalen zijn beschikbaar en hoe snel kunnen ze opladen?

Locatie

  • Waar wil je de laadpaal installeren? Thuis of op een openbare plek?
  • Moet de laadpaal aan de muur worden bevestigd of op een paal worden gemonteerd?

Kosten

  • Wat zijn de kosten van de laadpaal en hoeveel moet je betalen voor installatie?
  • Welke soorten subsidies zijn beschikbaar?

Merk en garantie

  • Welke merken van laadpalen zijn er beschikbaar en welke bieden de beste kwaliteit en garantie?
  • Hoe lang is de garantieperiode en wat dekt deze?

Extra functies

  • Welke extra functies zijn beschikbaar op laadpalen, zoals RFID-toegang of WiFi-connectiviteit?
  • Hoe nuttig zijn deze functies voor jou?

Compatibiliteit met de netwerkprovider

  • Welke netwerkprovider wil je gebruiken en is de laadpaal compatibel met hun netwerk?
  • Wat zijn de kosten en voordelen van het gebruik van een bepaalde netwerkprovider?

Installatie

  • Hoe moet de laadpaal worden geïnstalleerd en is het beter om een professional in te huren of zelf te installeren?
  • Zijn er bepaalde vereisten voor de installatie van de laadpaal?

Onderhoud

  • Hoe vaak moet de laadpaal worden onderhouden en wat zijn de onderhoudskosten?
  • Welke stappen moeten worden genomen bij een storing in de laadpaal?