beste groepenkasten volgens elektriciens

Je bent op zoek naar de beste groepenkast voor je woning of bedrijfspand. Als leek denk je al snel: heb je één groepenkast gezien dan ken je ze allemaal. Sterker nog. Zijn er meerdere groepenkast merken? Ja, er zijn er velen. Van hoogwaardige producenten die de groepenkast beter, veiliger, duurzamer en slimmer maken tot Chinese imitatie.

Elektricien.org onderzocht welke merken groepenkasten elektriciens het liefst installeren. Hieronder de top 5.

beste groepenkasten

Top 5 groepenkasten in 2020

 1. Hager
 2. ABB
 3. Eaton
 4. Attema
 5. Schneider Electric

Vraag een offerte aan voor een A-merk groepenkast

hager groepenkast

Hager groepenkasten

Hager is van origine een Duits merk en is onder elektriciens de meest aangeraden groepenkast. Degelijk, betrouwbaar, eenvoudig uitbreidbaar. Niet dat het boeit en dat je er eens lekker naar gaat kijken maar de groepenkasten ogen daarnaast modern.

Justin Gnimavo, een elektromonteur uit Zaandam, is enorm gecharmeerd van Hager vanwege de degelijkheid van deze automaten. Sten Keijzers, elektricien in Breda, werkt graag met Hager vanwege de gebruiksvriendelijkheid en ongevoeligheid voor storingen.

abb groepenkast

ABB groepenkasten

ABB is een leider op het gebied van elektrotechnische producten. Ze leveren een compleet assortiment aan installatieoplossingen voor de consument, zakelijke markt en industrie. Zeer betrouwbaar Zweeds-Zwitsers merk dat in ongeveer 100 landen zijn producten verkoopt. De groepenkasten van ABB zijn veilig, robuust en betrouwbaar.

Remco Hoogerbrugge, erkend elektricien uit Utrecht, beveelt zijn klanten ABB groepenkasten aan:

Deze groepenkasten voldoen aan alle veiligheidseisen en zijn eenvoudig uit te breiden. De groepenkasten van ABB zijn ook slanker dan bijvoorbeeld die van Hager. Als er weinig ruimte in de meterkast is dan adviseren we de slankere modellen van ABB.

eaton groepenkast

Eaton groepenkasten

Eaton levert energie-efficiënte oplossingen. Leveren wereldwijd elektrische producten, systemen en diensten die energiezuinig en veilig zijn. Eaton heeft een eigen fabriek hier in Nederland dus jouw elektrotechnisch specialist kan vertrouwen op snelle levering en goede technische ondersteuning.

Elektromonteur Justin Gnimavo over Eaton groepenkasten:

Eaton heeft een gustige prijs/ kwaliteitsverhouding en is perfect als je niet teveel eisen wilt stellen aan je installatie.

attema groepenkast

Attema groepenkasten

Attema is pure Hollandse glorie. Wellicht de kleinste speler uit dit rijtje maar levert automaten in meerdere landen en heeft een halve eeuw aan ervaring in het produceren van groepenkasten. Een groepenkast van Attema is degelijk en betaalbaar zonder al teveel opsmuk. Verwacht geen hoogstaande innovaties op het gebied van geïntegreerde smart home toepassingen in de groepenkast. Wel een Nederlandse servicedesk waar je met vragen terecht kunt.

schneider groepenkast

Schneider Electric groepenkasten

Schneider Electric is een wereldwijd opererend bedrijf met 160.000 medewerkers in dik 100 landen. Geen kleine jongen en ook een enorm betrouwbare partner als het gaat om de levering van betrouwbare, innovatieve, duurzame groepenkasten en randapparatuur.

Beste groepenkast merken volgens de erkende elektricien

De overeenkomsten van de beste en meest innovatieve merken zijn:

Het zijn allemaal A merken. Als je een groepenkast van één van deze merken kiest dan zit je altijd goed. Europese fabrikanten voorzien van CE keurmerk.

Voldoen aan NEN normen. Veiligheid is een enorm belangrijk aspect binnen elektrotechniek. Al deze merken leveren automaten conform NEN normen. NEN normen zorgen er ook voor dat deze voldoen aan open- internationale standaarden. Hierdoor zijn kasten modulair op te bouwen en kun je onderdelen van de één ook in de ander monteren. Zorg er tevens voor dat je een erkend elektricien voor de installatie inhuurt. Je wilt nl ook dat de groepenkast conform de NEN norm wordt samengesteld en geïnstalleerd.

Kwalitatief hoogwaardig. Deze kasten en de componenten die in de kast tezamen de groepenkast vormen zijn gemaakt van duurzame materialen. Installateurs die deze groepenkasten verkopen en installeren geven vaak meerdere jaren garantie op het materiaal omdat ze weten dat ze hier verder geen omkijken naar hebben.

Schaalbaar. Wil je een groepenkast gaan uitbreiden dan moet dat wel mogelijk zijn. Deze merken leveren automaten voor studio appartementen tot oplossingen voor bedrijfspand, industrie en utiliteit. Laat je wel goed adviseren over de mogelijkheden die voor jou het best van toepassing zijn. Je wilt ook niet betalen voor iets wat je nooit gaat gebruiken.

Functionaliteiten. Naast de basisfuncties van een groepenkast (het veilig distribueren van energie in bedrijf of woning) zijn deze installaties ook voorbereid op de toekomst. Als je later je apparatuur of taken in je huis wilt automatiseren dan is dat met deze merken ook mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan smart home toepassingen als de gordijnen automatisch open en dicht doen of brandbeveiliging centraal aansturen.

Innovatief. Al deze fabrikanten bestaan al tientallen jaren. Soms al meer dan een eeuw. Wat hun kenmerkt is dat ze continu investeren in productinnovatie. Zodat je zeker weet dat er energiezuinig en duurzaam wordt omgesprongen met de kostbaar opgewekte energie. En dus jouw energienota.

Heb je één groepenkast gezien dan ken je ze allemaal toch wel?

Welk merk groepenkast moet ik kiezen?

Een groepenkast is tegenwoordig zoveel meer dan een energiedistributiesysteem. De hierboven innovatieve fabrikanten zetten naast veiligheid van energieverdeling allen vol in op smart home systemen en duurzame oplossingen.

De groepenkast is dan niet alleen het hart van de stroomvoorziening maar fungeren dan ook als de hersenen van je woning. Denk aan bijvoorbeeld de volgende automatiseringsmogelijkheden van je huis:

 • De rolluiken op bepaalde tijden laten zakken
 • Je huis middels één druk op een knop in de nachtstand
 • Verlichting centraal aansturen
 • Overal in je huis dezelfde muziek
 • Video intercom waarbij je ziet wie er voor je deur staat. Ook als je op werk bent
 • Brand- en inbraakbeveiliging

Al deze uitbreidingen kunnen in de groepenkast, al dan niet aangestuurd door draadloze sensoren, worden ingebouwd.

Ga niet alleen af op het merk groepenkast. Laat je goed adviseren door een elektromonteur met ervaring. De ene monteur heeft goede ervaringen met ABB, de ander met Hager. Het is wel fijn om te weten dat als je een Hager groepenkast hebt en deze wilt uitbreiden dat je een elektricien kiest die hier zijn weg in kent.

Als je een Volks Wagen rijdt dan breng je deze al snel naar een Volks Wagen dealer voor onderhoud en reparatie. Een Mercedes monteur moet je ook kunnen helpen maar is door gebrek aan ervaring langer bezig. Je bespaart dan tijd bij onderhoud, uitbreiding of vervanging van de groepenkast. Dus ook op het uurloon van de elektricien.

Groepenkast kopen?

Vraag direct een offerte aan bij een erkend elektricien gespecialiseerd in het vervangen van groepenkasten.

Of lees waar je op moet letten als je een groepenkast koopt.